piątek, 4 stycznia 2013

Pulpeciki ala IKEA

Pulpeciki ala IKEA

500g mięsa mielonego (z chudej wieprzowinki)
1 jajko 
1 mała cebula 
100g bułki tartej
koperek
30ml mleka
sól, pieprz 

na sos
łyżka masła
2 łyżki mąki
500ml bulionu


Bułke tartą zalewamy mlekiem, czekamy chwilę aż spęcznieje. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulę, koperek, powstałą bułke oraz jajko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy dokładnie, im dłużej tym mięso ma więcej swoich soków i lepiej sie klei.

Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 30 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową aż ostygną. Potem wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoto. Gotowanie i smażenie powoduje że stają się super jędrne podobnie jak w IKEA.

Z masła i mąki robimy zasmażke, dodajemy do sosu i mieszamy by nie powstały grudki.

Klopsiki idealnie smakują z żurawiną (choć w ikea to podobno szwedzkie borówki, do zakupienia u nich w sklepie) my jednak użyliśmy takiej gotowej, do tego frytki. Frytki polać sosem.Smacznego!



3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robie podobne ale z ryzem i pieczarkami ,nieraz dodaje
    sera.bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń