sobota, 6 października 2012

Kurczak w warzywach

Kurczak w warzywach

składniki
2 udka z kurczaka
3 cebule
2 marchewki
garść mrożonego groszku
pół papryki
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka


1. Kurczaka obsypujemy w przyprawach i zostawiamy na 2 godziny
2. Cebulę kroimy w półpiórka, marchewkę trzemy na dużej tarce, papryka w kostkę
3. Kurczaka podsmażamy na małej ilości tłuszczu, wlewamy wodę, przyprawy do smaku ew. kostkę rosołową
4. Wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy razem na małym ogniu. Ja uwielbiam gdy mięso prawie odpada od kości więc duszę koło 2h. 

Ciekawostki ; 

- wersja obowiązkowa to cebula i marchew 

- można dodać wszystkie warzywa jakie zalegają w lodówce (por, brukselka, papryka, groszek)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz