wtorek, 2 października 2012

Zupa Cebulowa

Zupa Cebulowa

Składniki:
1 kg białej cebuli
2 - 3 średnie marchewki
2 - 3 litry wywaru z włoszczyzny
3 ziemniaki
sól, pieprz, majeranek
ser żółty do posypania
grzanki

Wykonanie:
1. Cebulę posiekać w pół-krążki i wrzucić do dużego garnka na rozgrzany olej, smażyć aż zacznie się karmelizować
2. Następnie dodać wywar, zagotować. 
3. Marchewki obrać i pokroić w słupki, dodać do gotującego się wywaru, doprawić, dodać majeranek. Gotować  aż cebula i marchewka będą miękkie. W mojej wersji są 3 ziemniaki, kroimy i dodajemy do zupy.
4. Podawać w talerzu z grzankami i startym żółtym serem.
 Najważniejsze w przygotowaniu tej zupy jest długie smażenie cebuli, wtedy uzyskamy pełnię smaku. (cebula powinna być skarmelizowana ale nie spalona i uzyskać brązowy kolor) I warto dodać sporo majeranku (ja daję co najmniej 1 łyżkę) bo zupa jest pyszna



Ciekawostki :

- zamiast gotować wywar można dać kostkę rosołową

- by cebula się szybciej i ładniej karmelizowała posypujemy ją cukrem

- grzanki zmiękną ,a ser się roztopi jeśli przykryjemy zupę talerzem i chwilę poczekamy

- majeranek pomaga na wzdęcia bo cebula jest dość ciężka do trawienia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz