poniedziałek, 8 października 2012

Ciasto gruszkowe z budyniem

Ciasto gruszkowe z budyniem

składniki : 
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
750ml mleka
ok 5 gruszek (by przykryć całą blachę) 

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po 1 jajku, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia;
2. Ciasto podzielić na 2 części, nasmarowaną blachę wyłożyć jedną częścią ciasta;
3. Pokroić gruszki w plastry i ułożyć na cieście, by przykryły blachę;
4. Ugotować budyń według instrukcji, gorący wyłożyć na gruszki, przykryć resztą ciasta;
5. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni C;


Ciekawostki : 

- ciasto kroimy gdy całkowicie wystygnie bo budyń może wypłynąć

- zamiast gruszek można dodać jabłka

- szklanka mąki = 4 czubate łyżki

1 komentarz:

  1. Arisko,ciasto z tego przepisu jest przepyszne,zestaw wszystkiego co w ciastach uwielbiam,dziekuje za udostepnienie go.

    OdpowiedzUsuń