piątek, 28 września 2012

skrzydełka na ryżu

Składniki:
1 kg skrzydełek
2 ząbki czosnku
2 szklanki ryżu
3 cebule
przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, estragon, słodka papryka, sól, pieprz
2 łyżki oleju
 
Sos
ząbek czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1. Robimy marynatę z przypraw i oleju, smarujemy skrzydełka i odstawiamy na 2 godziny. 
2. Robimy sos, masło rozpuszczamy dodajemy przyprawy, na końcu wodę. 
3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, na to cebula pokrojona w piórka, układamy skrzydełka.
4. Zalewamy wszystko sosem 
5. wkładamy do nagrzanego piekarnika, na 180 stopni C na około godzinę (skrzydełka powinny być zarumienione). Ja ostatnie 15 minut włączam termoobieg i ładnie się rumienią  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz