niedziela, 30 września 2012

Ciasto marchewkowo bananowe

 Ciasto marchewkowo bananowe

Składniki
(ja robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm)

225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g brązowego cukru
100g marchewki, obranej i startej na tarce
50g orzechow wloskich, pokrojonych na niewielkie kawałki
2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki
2 jajka
150ml oleju

1. Formę nasmarować margaryną posypać bułką tartą
2. Do dużej miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem aż będą puszyste, następnie wlać olej, wsypać orzechy oraz mąkę i proszek do pieczenia i krótko zmiksować. 
3. Na koniec dodajemy banany i marchewkę. Lekko miksować banany się rozpadną.
4. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
5. Ciasto powinno ładnie urosnąć i nabrać lekko brązowego koloru.  Po wyciągnięciu z pieca powinno chwilę ostygnąć zanim wyjmiemy je z formy.


 
Ciekawostki : 

Ciasto najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka (do szaszłyków), jeśli nie ma na nim surowego ciasta, to jest ono upieczone

Ciasta z proszkiem do pieczenia, po dodaniu proszku mieszamy tylko w jedną stronę by nie wyszedł zakalec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz